Anna Öberg är dansare och koreograf med en bakgrund i den svenska folkliga dansen. Anna har sedan sin gundutbildning vid Dans- och Cirkushögskolan (DOCH) jobbat inom fältet för dans, teater och performance, både i Sverige och utomlands, på uppdrag av instutioner och som frilans.

Samspelet mellan dans och musik löper som en röd tråd genom hennes koreografiska arbete och hon har rönt stor uppmärksamhet för sitt nyskapande förhållningssätt, både inom och utanför genren. 2015 tog Anna sin masterexamen i koreografi vid DOCH. 2017 fick Anna det nyinstiftade priset Årets Dans på Folk- och världsmusikgalan med motiveringen:

Utan musik ingen dans, och utan dans – inte heller någon musik. Anna Öberg är en pionjär som tar ett dansant avstamp i det gamla men kastar sig framåt, inåt och utåt på en gång. Mot det nya, ständigt sökande, men med det gamla tryggt vilandes i ryggmärgen.”

Anna berättar;

”Jag får ofta höra att mitt konstnärliga arbete ses som genreöverskridande men själv skulle jag beskriva det som att jag, snarare än att gå över genregränser, inspireras av att gå djupare in i genrespecifika material och förhållningssätt. Det innebär dels att upptäcka saker som redan finns där, men också att se det som är hemtamt med nya ögon och på så sätt låta oväntade saker uppstå. Istället för att sikta direkt mot det verkligt okända tycker jag om att leta precis bredvid eller mellan det jag redan känner till för att på så sätt låta grundläggande principer fått ny och fördjupad betydelse.

Jag har under lång tid utforskat både en kroppslig och en konceptuell praktik där jag använder element, skills och principer från den folkliga genren men där jag liksom puffar dem över kanten för att utmana, vända och vrida på dem, för att på så sätt se vad de kan generera. Min önskan är att klä av materialet deras yttre attribut och kliva bortom den enkla representationen. På så sätt hoppas jag utmana såväl min som andras förståelse för den folkliga genren som källa till ett sceniskt uttryck”.