Spår av hågkomst

Installationen och föreställningarna kommer att visas på Sörmlands museum i Nyköping.

Installationen visas 12 december 2018 - 6 januari 2019
(museets öppetider gäller)

Live-föreställningar med Anna Öberg och Jan Carleklev;
12 december klockan 12.00 och 17.00
16 december klockan 11.00 och 15.00
6 januari klockan 11.00 och 15.00

Föreställningen är ca 40 minuter lång.

Den 12 december klockan 18.00 kommer också ett samtal mellan dansaren Anna Öberg, brickväverskan Sonja Berlin, keramikern Mårten Medbo och hemslöjdskonsulent Helena Åberg att ske.

Ett samtal om hur förhåller sig traderad kunskap till minne? När och hur bestäms vad som förs vidare som en viss folkdans eller en viss slöjdteknik? Vad har glömts bort? Vem och vad styr vad som dokumenteras och hur, när det gäller kroppens förhållande till rytm i folklig dans, vägen från lera till keramik och det brickvävda bandets nutida tillkomst? Vad händer om ingen längre kan, och hur ser ett sånt samhälle ut?

Modererat av danskonsulent Annette Taranto.

------------------------------------------------------------------------------------

Tradition is not a form to be imitated, but the discipline that gives integrity to the new!” Robert Jay Wolf

Inom den folkliga genren är traderandet ett centralt begrepp. Att tradera ett material innebär att kunskap och material över tid, och på krokiga vägar, överförs från människa till människa och från sammanhang till sammanhang. Genom återkommande upprepningar omförhandlas, missförstås, uttolkas och omtolkas information filtrerade genom olika sociala, politiska och kulturella raster. Därigenom skapas ett levande arkiv av kunskap, normer och identiteter iständig förändring.

Men vad är det vi ger värde att minnas och vad tycker vi är lämpligt att glömma bort? Vilka händelser väljer vi att bära vidare och vilka försöker vi förgäves att sudda ut? Och hur kan vi ge plats åt det vi inte vet i det vi redan vet?

Spår av Hågkomst är en installation av ljud, bild och dans och tar sin utgångspunkt i begreppet tradering. Det skapas och framförs av koreografen och dansaren Anna Öberg och ljudkonstnären Jan Carleklev.

Verket undersöker människans relation till dansen som bärare av minne och identitet. Genom en handfull folkdansares erfarenheter skapas ett multisensoriskt verk som du som besökare bjuds in att betrakta eller beträda för en stund.

Medverkande
Anna Öberg och Jan Carleklev - koncept och idé
Anna Öberg - dans/performer
Jan Carleklev - ljudkonstnär

Material skapat i mötet med: Bert Persson, Anna Nyander, Rebecka Nestlog, Eva Carin Gotting, Mats Bäckstam, Michael Alh King, Carin Alnebratt, Gerd Holgersson, Fredrika Nordahl Westin.

Läs mer om Anna Öberg

Läs mer om Jan Carleklev

Kommentarer (0)

Du måste vara inloggad för att kommentera