VI HAR FILMER DU FÅR VISA
Klickar här för att se vår filmlista ( öppnas i separat fönster)
Hösten 2018 är valet i Sverige en stor händelse. Nedan ges några exempel på korta och längre filmer för barn & unga från vårt Filmbibliotek utifrån tre teman:

SOCIALA FRÅGOR
Jordgubbslandet (nr 874)
Wiktor Ericsson / Sverige / 2017/93min / från åk 8

15 år gamla Wojtek åker till Sverige från Polen med sina föräldrar för att plocka jordgubbar. De kommer till en gård på Listerlandet i Blekinge. Wojtek får kontakt med bondens dotter, Anneli. Så småningom börjar de två tonåringarna träffa varandra bakom ryggen på sina föräldrar. Anneli vågar inte öppet visa sina känslor. Wojtek blir kränkt och tycker att Anneli leker med hans känslor.

Turkkiosken (nr 870)
Bahar Pars / Sverige / 2017 / 7min / från åk 6
På ett kreativt kontor någonstans i Stockholm har de en liten paus i ett möte. Cecilia berättar en anekdot från en möhippa, om hur "turkkiosken" som de skulle handla på var stängd. Asal, som är relativt ny på jobbet ifrågasätter Cecilias ordval, vilket sårar Cecilia enormt. Till slut blir Asal den som anklagas för att bete sig dåligt.

SOCIALA MEDIER
Min lilla syster (nr 838)
Sanna Lenken / Sverige / 2015 / 94min / från åk 5
Stella är precis på väg in i den spännande, men också så skrämmande, tonårstiden. Hennes storasyster Katja är en riktig talang inom konståkning. Stella gör allt för att försöka vara lik sin syster och på så sätt också försöka få lite mer uppmärksamhet av de ganska upptagna föräldrarna. Men Stella upptäcker att det är något som inte stämmer med Katja. När Stella konfronterar Katja tvingas hon in i en härva av utpressning, manipulation och lögner av sin syster.

Catwalk  (nr 847)
Ninja Thyrberg / Sverige  /2015 / 11min / från åk 2
Några av Ellas klasskompisar är upptagna av mode och selfies och plötsligt vill Ella ha nya kläder. Hennes föräldrar förstår inte varför hon vill klä sig dyrt istället för praktiskt. En träffsäker och viktig liten film om identitet, mode och grupptillhörighet.

MILJÖ
Bikes vs Cars (nr 840)
Fredrik Gertten / Sverige / 2015 / 58min / från åk 8 
Cykeln är en fantastisk uppfinning med kraft att förändra världen. Aktivister och politiker runt om i världen försöker bryta sig fria från bilberoendet, men samtidigt har det aldrig sålts fler bilar i världen än idag. Fredrik Gerttens nya film Bikes vs Cars skildrar en global kris vi alla innerst inne vet att vi måste tala om: Klimatet, jordens resurser.

Ur en kos dagbok  
Anna Höglund m.fl. /Sverige / 2015 /30min / förskolan 
I kossans värld är alla dagar lika. Hon tittar på sina grannar Majros och Örsvart i båsen intill, blir mjölkad, idisslar, sover, blir mjölkad, idisslar, sover. Kattresan. Lillan rider på kattens rygg och upplever många äventyr. Sagan om pannkakan. Om den självbelåtna pannkakan som smiter från gumman, hennes sju hungriga ungar och alla de andra.

_______________________________________________________________

VISNINGSRÄTTIGHETER FÖR SLUTNA GRUPPER
(Ex förskola, skola, äldreboenden)
För att kunna visa film i skolan är det viktigt att följa de visningsrättigheter som gäller.  För slutna grupper, så som en skolklass, gäller institutionella rättigheter. Det betyder att filmen måste vara inköpt med dessa rättigheter. Det går alltså inte att ta vilken film som helst. Samma regler gäller om skolan har avtal med Swedish film. Då är det är viktigt att kontrollera vilket filmbolag som gett ut filmen. Alla filmbolag ingår inte i Swedish Filmavtalet.

 

FILMBIBLIOTEKET FÖR ALLA ÅLDRAR. SÅ HÄR LÅNAR DU FILM:
E-post: Skyddad adress eller telefon 016-10 55 16. 
Du får låna filmerna i tre veckor. 
Du lånar filmerna gratis. 

Vet du inte vad du söker?
Ring kontoret och fråga efter Gunnel eller mejla till Skyddad adress