FilmAkademi

FilmAkademi är möten mellan film och forskning. Fortbildning för skolpersonal, kommunala tjänstemän med flera. 

Datum: 24 januari 2018

Machomän och Madonnor
- hur män och kvinnor skildras på vita duken

Vi möts varje dag i medierna av bilder och budskap om hur vi ska se ut och hur vi ska vara. Populärfilm använder sig ofta av stereotyper när kvinnor och män gestaltas. Vilken bild förmedlas av vad som är maskulint och feminint?

Hur påverkas vi av den rådande normen? Vilka drivkrafter har en kvinna? Vad är viktigt för en man? Vi tittar närmare på representationen på vita duken nu och då med hjälp av filmexempel allt ifrån 30-talets ”Tarzan”, 90-talets ”The Matrix” till dagens ”Hungerspelen”. Vi talar om kön och genus, Bechdel-testet, Smurfette-principen och Trinitysyndromet.

Men först en film. NYHET! Boka din salladslunch samtidigt som du anmäler dig. Du får maten med dig in i salongen och börjar fortbildningen med att se aktuell film. Efteråt blir det kaffe & kaka!

Expertsamtalet denna gång görs av Anna Söderberg, filmpedagog på Biograf Zita, Stockholm sedan 1997. Anna är filmvetare utbildad på Stockholms universitet och har dessutom studerat historia och medie- och kommunikationsvetenskap.

Datum: onsdag 24 januari 2018
Tid: 12.00-16.30
Plats: Scenkonst Sörmland, John Engellaus gata 3, Eskilstuna

Anmäl dig innan 17 januari 2018 via anmälningsformuläret till Filmakademierna.

 

Tidigare filmakademier:

5 april 2017 - Lilla Aktuellt: Nyheter för en ung målgrupp - Anna Linnér Franzén, huvudredaktör på Lilla Aktuellt, SVT

7 februari 2017 - Varför behöver vi mer bildkunskap i lärandet? - Thomas Koppfeldt, Konstfack och fd professor i Medier, Estetik, Pedagogik vid Dramatiska Institutet i Stockholm.

27 september 2016 - Film och flippade klassrum - om Flipped Classroom-undervisning och plattformen Scalable Learning, Mathias Andersson, förstelärare matematik och utvecklare nya undervisningsformer/digitala verktyg, Eskilstuna kommun 

6 april 2016 - I sanningens tjänst - om journalistik och källkritik, filmen "Spotlight" + Hugo Ewald, Viralgranskaren

11 november 2015 - Prata allvar - film som utgångspunkt vid samtal om värdegrundsfrågor, Olof Franck, Göteborgs universitet

15 oktober 2015 - Kampen om viljan - om film som vapen och informationsmiljön som stridsrum, Iréne Clément, Försvarshögskolan Kommentarer (0)

Du måste vara inloggad för att kommentera