Brittenkvartetten med dess ovanliga besättning oboe, violin, viola och cello består av fyra mycket namnkunniga brittiska musiker. Nicholas Daniel, oboe/engelskt horn, brukar anses som en av världens främsta på sitt instrument. Violinisten Jacqueline Shave har en lång erfarenhet från framstående ensembler som Brindisikvartetten och Schuberten­semblen. Clare Finnimore har som första violaspelare under många år varit del av Guildhall String Ensemble. Caroline Dearnley är förstacellist för Britten Sinfonia sedan 1992.

Den här konserten får du helt enkelt inte missa!

Konserten framförs i Nyköpings folkhögskola den 25 februari klockan 19.00.

Mer information och biljetter via denna länk -  Nyköpingsguiden! 
Biljettpris är 120 kr.  

Medverkande
Nicholas Daniel – oboe/cor anglaise
Jacqueline Shave – violin
Clare Finnimore – viola
Caroline Dearnley - cello

Konserten i Nyköping är en del av turnén genom Gävleborg, Sörmland och Västmanland. Gruppen spelar även på nedan platser och datum.
Söndag 23 februari kl 15.00, Hanebo församlingshem, Kilafors
Måndag 24 februari kl 19.00, Baptistkyrkan, Hudiksvall
Onsdag 26 februari kl 19.00, Lilla Salen, Västerås Konserthus

Läs mer om denna kvartett nedan. 

Benjamin Brittens Fantasi för oboe och stråktrio hör till tonsättarens studieår. Verket skrevs för the Cobbett Chamber Music Prize, en tävling med mycket specifika regler: musiken måste skrivas i en samman­hållen sats, verket fick inte vara längre än 12 minuter och det musikaliska materialet måste vara jämnt fördelat mellan stämmorna. Den 19-årige ton­sättaren imponerar med en koncen­trerad sonatform.

Mark Simpsons oboekvartett är tillägnad kvällens oboist, Nicholas Daniel. Verkets spelades för första gången i juni 2019. Tonsättaren be­skriver musiken: i första satsen ”solo-oboens vindlande melodi mot de sköra och expressiva stråkarna”; andra satsen ”snabb och full av energi”, med ”tvära”, ”aggressiva” insatser; finalen är ”långsam och djupt expressiv”.

Sønderho är en liten by med idag 285 invånare på danska ön Fanø. De tre folkmusikaliska satserna i sviten har bortåt 400 års historia.

Machair to Myrrh med dess blandning av folkmusik, jazz och traditionell indisk musik är ursprungligen för violin, gitarr och tabla.

I sin Fantasy Quartet tecknar Ernest John Moeran ett porträtt av sin barndoms landskap i Norfolk. Det här är lyrisk och öppen brittisk musik när den är, i bästa mening, som mest skönklingande tillgänglig.

Kvartett C-dur (KV 285b) är det sista av tre kammarmusikverk Mozart skrev för amatörflöjtisten Ferdinand De Jean (i original för flöjt, violin, viola och cello). Den avslutande variations­satsen omarbetades till den tionde serenaden (KV 361).

Text: Jörgen Lundmark
Foto: Eric Richmond