Spetebyhall

Spetebyhall uppfördes i början av 1870-talet av hovarkitekten Emil Victor
Langlet för eget bruk. Denne under slutet av 1800-talet omhuldade arkitekt ritade ett flertal sörmländska herrgårdar och slott samt många så kallade centralkyrkor runt om i landet. Hans största verk är Stortingsbyggnaden i Oslo.

Spetebyhall är typisk for E V Langlets – och det sena 1800-talets – franska nyrenässansstil, och med sina fyra torn utgör det ett slott i miniatyr, vackert beläget på en höjd i det böljande landskapet.

Familjen Langlet representeras av flera kulturpersonligheter utöver Emil Victor. Hans hustru Mathilda, som var en flitig författare och aven översatte böcker från åtta språk, ihågkommes särskilt för sin välkända hushållsbok. Bland de fyra sönerna märks konstnären Alex samt skriftställaren Valdemar, av vilka den senare ar känd för sina heroiska hjälpinsatser under andra världskrigets Budapest.

Spetebyhall, som är byggnadsminnesmärke sedan 1996, har på senare tid genomgått en pietetsfull renovering och i en del av de ombyggda ekonomibyggnaderna driver de nuvarande ägarna det anrika Jones Antikvariat, som sedan 1948 var beläget i centrala Stockholm. I Antikvariatet visas en samling böcker författade av medlemmar av familjen Langlet.

Söndag 13 augusti, klockan 16.00
Brustna Hjärtan Barock

Biljetter: 220 kr. Förköp Katrineholms Turistinformation, telefon 0150-44 41 40, www.visitkatrineholm.se . Kvarvarande biljetter säljs i antikvariet två timmar innan konserten.

Servering: Öppet från 14.00, även antikvariatet.

Kontakt/information: www.jonesantikvariat.se

Parkering: Anvisas vid ankomst.

Tillgänglighet: Delvis tillgängliganpassat, anmäl i förväg på Skyddad adress

Arrangör: Jones Antikvariat i samarbete med Katrineholms kommun.

 

 

 

 

 

Kommentarer (0)

Du måste vara inloggad för att kommentera