Sorgers boning

Var bor sorgen? Var ska jag förvara den? Var brukar sorg bo?

En musikalisk och poetisk tolkning av de samtal om sorg som Anne Pajunen haft med invånare i Oxelösund. Samtalen rörde sig mellan sorger och minnen som är tunga och mörka till de med lättare stråk av melankoli.

Fram träder en utställning som blir en representation av hur sorgen kan se ut beroende på vem som upplever den. Sorgen är så mycket. Det är längtan, tårar, ångest. Det är så mycket, det är mest i kroppen. Det är så mycket, tårar som räcker till ett helt hav.

Utställningen är utformad som en interaktiv musikvideoinstallation. Publiken öppnar själv de hemliga dörrarna till de dolda sorgernas boningar.

Sorgers boning är en interaktiv musikvideoinstallation på Galleri O. Installationen kan ses mellan 30 april och 24 maj.

Det finns även en vernissage att ta del, på Koordinaten i Oxelösund, den 30 april mellan klockan 11.00 - 14.00.

 

Anne Pajunen om musiken i verket:

”Genom filmerna och musiken i dem har jag strävat efter att komma åt det sköra, lite kantstötta i själen. Det som skaver och är lite snett och vint, men som berättar om hur det känns. Känslor som inte vill beskrivas med ord. Melodierna, stämmorna påminner ibland om gny och gråt, ibland skrovligt och sårigt. Som när rösten inte riktigt bär, du vacklar lite. Minnet blir vagare med tiden… Där finns också de otäcka minnena, de där som gör sig påminda i en känsla i magen, i en obestämbar mörk stämning inombords.”

Violin, viola, bas, basflöjt och traversflöjt står för de traditionella instrumenten, som blandas med klangerna av en mängd objekt och material, såsom klockor, kaffebryggare, äggskal, badmintonracketar, riskorn, silverbestick och en klaffbyrå. Objekten och instrumenten antar ibland ombytta roller i en gemensam klang som berättar om sorger.

Bildmaterialet är filmat på olika platser i Oxelösund.

Sorgers boning är det nionde och avslutande verket i serien SALT: variationer i Sörmland, ett utforskande konst- och musikprojekt om sorg och förlust. Inom ramen för Annes musikresidens hos Scenkonst Sörmland under 2020-21 skapade hon platsspecifika verk, runt om i regionen. De nya verken har tagit fokus på platsen/orten och, framför allt, människor på orten. Alla verk får sin utformning på respektive plats. Sorgers boning produceras av Scenkonst Sörmland i samarbete med Oxelösunds Kommun.

Särskilt tack till:

Nils Cromnow för arbetet bakom kameran vid inspelning av filmmaterial.

Fredrik Olofsson för det snart 20 år långa samarbetet i det kreativa team som konstruerat och utvecklat en rad live-elektroniska instrument.

 

Dela evenemanget i dina kanaler:

Sorgers boning

  • Kategori: Musik

Prenumerera på vårat nyhetsbrev

  

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats

Läs mer
logotyp scenkonst sörmland /