Den 14 juli finns möjlighet att gå på syntolkad teater i Teaterladan vid Nynäs slott i Tystberga/Nyköping.

Samling vid Teaterladan klockan 17:15 den 14 juli för att träffa syntolk Kerstin Svensson och teaterensemblen.

Föreställnigen heter Ett dockhem, mer information om föreställningen finns längre ner på denna sida. Du bokar och betalar din biljett själv, via nedan länk, (pris 200kr). Har du ledsagare går den personen gratis. Ledsagarbiljetten bokas via biljettlänken.

Här bokar du din biljett:
https://sks.ebiljett.nu/Home/Events

Du anmäler dig till vår ombudsman Petra Stanzl på telefon 016-12 30 10 eller epost: Skyddad adress senast den 8 juli.

Trevlig sommar önskar
distriktsordförande
Magnus Gustafsson

Om ett Dockhem

”Jag tror att jag först och främst är människa, jag precis som du – eller i alla fall att jag ska försöka bli det. ” 
(Nora, Ett dockhem från 1879)

I denna ständigt aktuella pjäs, från 1879, får vi följa Nora, en ung kvinna som bär på en hemlighet. En hemlighet som ska komma att påverka långt mer än hon kunnat ana. För åtta år sedan tog hon ett lån av en man med ett tvivelaktigt rykte, advokat Krogstad. För pengarna räddade hon sin sjuke man Torvald och tillsammans lever de ett, till ytan, perfekt liv. Torvald har ett nytt arbete som bankdirektör och ekonomin blomstrar för familjen. På banken arbetar nu advokat Krogstad, men Torvald har beslutat sig för att avskeda honom till förmån för Kristine, Noras vän och Krogstads ungdomskärlek. Nora försöker på alla sätt övertala sin man att ta tillbaka uppsägningen för att hennes hemlighet inte ska komma fram, men hon lyckas inte.

Men när hemligheten avslöjas blir Torvald rasande på Nora. Dock tar Krogstad till slut tillbaka sina hot, och även skuldsedeln, och allt blir som vanligt igen. Nästan. En överlycklig Torvald förlåter sin hustru och lovar henne att bli en bättre man. Men Nora har insett vad deras äktenskap egentligen bygger på och konfronterar honom, hon vill inte längre bara vara en docka utan bli en människa.

I Ett dockhem ser Thorvald på Nora som en ägodel, som ett barn som behöver uppfostras, och hon leker till en början villigt med för att få hans kärlek. Men när hon inser att hon håller på att förlora allt dansar och dansar hon mer och mer förtvivlat sin tarantella. Då som nu är vi beredda att offra mycket för drömmen om den eviga och villkorslösa kärleken och lyckan. Men då som nu är det några som vågar ifrågasätta och är beredda att betala priset för en förändring.

Scenkonst Sörmland spelar ett Ett dockhem, av Henrik Ibsen, i Teaterladan vid Nynäs slott i Tystberga. Tystberga ligger vid kustvägen mellan Trosa och Nyköping. Premiär 26 juni och föreställningen spelas onsdag till söndag fram till den 14 juli.

Föreställningen går sedan på turné, i Sörmland med omnjed, under hösten.

FÖRLAG Colombine Förlag
ÖVERSÄTTARE Klas Östergren
REGISSÖR Maria Weisby
DRAMATURG Lisa Lindén
SCENOGRAF / KOSTYMÖR / LJUSSÄTTARE Sven Dahlberg
MASKDESIGN Linda Sandberg
KOMPOSITÖR / MUSIKER Åsa Karlberg
MUSIKER Johanna Dahl

SKÅDESPELARE
 Ingela Schale Berghagen, Jeff Lindström, Siham Shurafa, Ruben Lopez, Anders Jacob

LJUSTEKNIKER Elin Bengtsson, Tuva Danhard

SÖMNAD Johanna Lovén
REKVISITA / TURNÉLEDARE Anna Hammar
TEKNISK CHEF Anders Westbom
PRODUCENT Yvonne Granath, Rebecka Melin
PRESSBILD Markus Gårder

Föreställningens längd, ca 2,40 timmar inklusive paus.