Vi på Scenkonst Sörmland ser musik, dans och teater som en viktig del av samhället och dess utveckling, både som professionella konstarter och som individens uttryck. Vi vill skapa gränsöverskridande och oväntade möten utanför det traditionella scenrummet och, genom dansens kraft, vidga vyer och väcka engagemang. Dansen kan ge kontur åt individen och förstärka identitet. Den kan ifrågasätta vem som äger det offentliga rummet och synliggöra ordlösa fenomen.

Scenkonst Sörmlands erbjuder ett stort utbud av dansföreställningar i skolorna som ingår i Sörmlandsmodellen, den garanterar att alla barn och unga i Sörmland mellan 5-15 år får uppleva professionell scenkonst en gång per termin.

2019 skapar vi genreöverskridande verk med dansaren och koreografen Niklas Valenti, som tillsammans med singer-song-writern Johanna Brun skapar produktionen Go Sörmland, Go! Med premiär i april 2019. Denna föreställning är inställd under våren 2019, på grund av skada.

Under hösten arbetar vi tillsammans med Jannine Rivel i produktionen Verkningar. Premiär äv detta verk 22 november, 2019. Mer information kommer inom kort.

Dansen hos oss har två starka och smidiga ben. Det ena benet är det professionella uppdraget med egna nyskapande produktioner av dansverk i olika genrer.

Det andra benet är det dansfrämjandeuppdraget där vi skapar bättre förutsättningar för uppleva och utöva konstformen dans i regionen genom att skapa nätverk för dansverksamma och vara ett stöd för arrangörer. Vi skapar nyfikenhet och förståelse för dans som uttryck, genom att driva community-dansprojekt. Vi ger också stöd kring Skapande skola.

Foto: Projekt Go Sörmland, Go! Premiär 6 april 2019. Fotograf José Figueroa.