Jazz- och glassfestivalen

Jazz- och glassfestivalen

Härlig jazzmusik, för alla åldrar, under en hel eftermiddag och kväll!

DATUM & PLATS

Den 10 augusti går 2024 års Jazz- och glassfestivalen av stapeln i Thuleparken i Flen. Festivalen pågår mellan klockan 14.00 - 22.30  - och det är fri entré. Det blir härlig musik från flera olika häftiga akter och alla är välkomna! 

På plats under dagen finns även följande mat- och glassleverantörer; Mälarchark, Devido, Grinda gårdsglass och Mälardalen glass. Så härligt. Matvagnarna kommer även att servera vegetariska alternativ!

PROGRAM

Klockan 14.00 Jesses New Orleans Band
Med 25 år erfarenhet är Jesses New Orleans Band ett av Sveriges mest etablerade gäng i New Orleans genren. Dom har framträtt på jazzklubbar och festivaler såväl i Sverige som utomlands och har själva producerat och gett ut 7 album med sin musik. Medlemmarna är alla djupt rotade i traditionen och tillsammans vill dom bjuda på den lika levnadsglada som bluesiga, rytmiska, livsbejakande och utmanande dans- och underhållningsmusik som hördes på krogar, flodbåtar, folkfester och gatuparader i New Orleans vid 1900-talets början.

Tord Larsson - klarinett och tenorsax
Tomas Ekström – kontrabas
Göran Stachewski – banjo 
Ragnar Tretow – trumpet 
Sven Stålberg – trummor 
Lars Tidholm – piano 
Jens ”Jesse” Lindgren – trombon, sång och kapellmästare


Klockan 15.00 Leif Brixmark & New Holland Band
New Holland Band, med Leif Brixmark i spetsen, är en musikalisk häxkittel som sjuder av inslag ur så många stilar att den färdiga anrättningen inte låter som någon eller något annat. Materialet som i huvudsak komponerats av Brixmark blir till en vital hybrid där svenska musiktraditionen krockar med kletzmer, där den afroamerikanska jazzen och bluesen möter europeiskt burleskeri och Brixmarks målande lyrik ramas in av detaljerat utsmyckade arrangemang. Viskande lyriska partier exploderar plötsligt i vilda improvisationer där inga regler finns. Gruppen har lyckats behålla den breda publikens gillande, inte bara trots utan även på grund av sin särpräglande stil.

Leif Brixmark - sång, gitarr och dragspel
Kenneth Johnson - saxofon, klarinett och keyboard
Anders "Snucke" Wideland - elgitarr
Mats Hammarlöv - bas och kör
Tony Lind - trummor och kör


Klockan 16.00 Konsertburkar - familjekonsert
Lisa och Thomas har hittat slängda burkar ute i skogen som de har tagit hand om. Plötsligt upptäcker de att det finns musik i burkarna! Med instrument såsom saxofon, basklarinett, sång och piano tar Lisa och Thomas med publiken på upptäcktsfärd i konsertburkarnas magiska värld. Under föreställningens gång öppnas de olika konsertburkarna med barnens hjälp. En gammal glasflaska blir till ett instrument när Thomas blåser liv i den, och Lisa sjunger en vemodig blues om en hel potatisfamilj som någon har slängt. Varför slängs det mat? Kan vi använda slängda prylar på ett nytt sätt? Att på ett enkelt sätt skapa medvetenhet kring återbruk och miljö är en röd tråd i föreställningen. Med rörelser, sång och möjligheten att styra en del av handlingen interagerar barnen genom föreställningens gång. 

Thomas Backman
- blåsinstrument
 
Lisa Östergren – sång och piano 


Klockan 16.45 Kiralina Salandy/Andreas Hellqvist/Jesper Kviberg
En sprudlande kavalkad av jazz, gospel och soul med fantastiska KiralinaSalandy i spetsen. Andreas Hellkvist sitter vid Hammondorgeln och Jesper Kviberg bakom trummorna. Det blir både skört och vackert, och ibland fullständigt kokande. Kiralina har en kraftfull röst, ett innerligt uttryck och ett oemotståndligt sätt att möta sin publik. Andreas eskapader vid orgeln, där han till synes blir ett med sitt instrument, har nått ryktbarhet både i och utanför vårt avlånga land. Vänsterfoten dansar obehindrat över pedalerna, händerna levererar både svängiga komp och blixtrande solon och kroppen bara gungar med. Jesper Kviberg, med sitt breda spektrum som trumslagare sätter svänget men bjuder också på både lekfulla infall och grooviga beats. 

Kiralina 
Salandy – sång
 
Andreas Hellkvist – Hammondorgel 
Jesper Kviberg – trummor 

Klockan 18.00 TajNic Trio [RO]
Scenkonst Sörmland är glada och stolta att kunna presentera den svenska premiären för Tajnic Trio från Rumänien. I början av 2022 grundades det rumänska bandet Tajnic, med de två bröderna Florian Nicolau på bas och baglama och IulianNicolau på trummor och slagverk, ackompanjerade av Albert Tajti på piano och keyboard. Tajnic Trios framträdanden kännetecknas av en djup musikalisk koppling och synergi, född ur deras långvariga samarbete och delade passion för att utforska musikaliska möjligheter. Med sina olika bakgrunder och musikaliska influenser är trions konserter en skön blandning av jazz, funk, elektronisk, klassisk och samtidensmusik. 

Florian Nicolau – kontrabas, baglama 
Albert Tajti - keyboard 
Iulian Nicolau – trummor, slagverk 


Klockan 19.00 Erik Söderlind meets Jonny Ek
Erik Söderlind är en av de främsta artisterna inom Sveriges jazzscen och flerfaldigt prisad för sin musikalitet. Från unga år influerad av Wes Montgomery, George Benson och Grant Green har han med åren utvecklat sitt personliga sound, både modernt och djupt grundat i jazztraditionens melodi, swing och blues. Nu ingår han i ett samarbete med pianisten Jonny Ek, som släppte sin debutskiva 2021, Live at the Valley. Tillsammans bjuder de på egenskriven musik inspirerad av 50- och 60- talets jazzrepertoar (Wes Montgomery/Wynton Kelly/Cannonball/John Coltrane med flera). Med sig har de Tomas Sjödell på kontrabas och Jonas Bäckman på trummor.

Konserten genomförs i samarbete med Sensus Studieförbund.

Erik Söderlind - gitarr
Jonny Ek - piano
Tomas Sjödell - kontrabas
Jonas Bäckman - trummor


Klockan 20.00 David’s Angels
Genre beskriven som jazzpunk och ”den bästa vokala jazz jag hört”. Det senaste albumet är en hyllning till livemusiken och till alla som har följt David's Angels genom åren. Ni är de riktiga änglarna. Det sägs att det svensk-danska bandet David's Angels livekonserter är något utöver det vanliga. I år firar David's Angels 15-årsjubileum genom att släppa ett livealbum med Grammy Award-vinnande trumpetaren Ingrid Jensen som har valts till en av de viktigaste improvisatörerna för framtiden av DownBeat Magazine. Jensen har spelat med artister som Maria Schneider, Jeff 'Tain' Watts, Esperanza Spalding, Corinne Bailey Rae och Terri Lyne Carrington. David's Angels föregående skiva blev utnämnd till en utav årets bästa skivor av Magnus Eriksson, Lira/Rootsy.nu och har rekommenderats av Dave Douglas på Greenleaf Music.

Sofie Norling - sång
Maggi Olin - rhodes/piano
David Carlsson - bas
Michala Østergaard-Nielsen - trummor/percussion


Klockan 21.00 Skarbø Skulekorps [NO]
Skarbø Skulekorps (Skarbø Skolorkester) är ett band fullt av motsägelser: En marschorkester som aldrig marscherar. En jazzgrupp som slår an ett ackord hos människor som hatar jazz.  Det här är inte vanlig blåsmusik – alla spår av Sousa-marscher och klarinettfrossa är bortskrapade. Skarbø Skolekorps är medryckande och oförutsägbart på samma gång, med referenser till så många genrer att det inte ger någon mening att försöka kategorisera. Afrobeat med techno-bas? Nutida musik för steelgitarr och banjo? 60-tals jazz med 80-tals synth? Det som går att säga helt säkert är att Skarbø Skolekorps är skolorkester som du aldrig har hört det förut. 

Eirik Hegdal - saxofon, vibrafon, synth 
Erik Johannessen - trombon, elektronik 
Natali Garner - röst, elektronik 
Ivar Grydeland - gitarr, pedal steel 
Magnus Nergård - kontrabas 
Øyvind Skarbø - trummor 

VI SÖKER VOLONTÄRER

Scenkonst Sörmland söker dig som vill vara volontär på Jazz- och glassfestivalen i Flen den 10 augusti!

Skulle du tycka det vore spännande, lärorikt och roligt att få vara med och bidra till att fortsätta göra Jazz- och glassfestivalen i Flen till en av de allra trevligaste och mest familjära festivalerna i Sverige?

Det kommer finnas möjligheter att bidra inom flera olika områden under dagen. Du kan exempelvis hjälpa till med att:

  • affischera
  • skylta
  • servering av fika till publiken samt medverkande artister
  • ställa i ordning och montera ner festivalplatsen
  • vara scenvärd
  • vara parkeringsvärd
  • bemanna informationsdisken
  • renhållning
  • genomföra publikenkäter

Arbetspassen är fyra timmar långa och förlagda från morgon till sen kväll. Du väljer själv när du kan medverka.

Viktigt är att du är flexibel och har en vilja att rycka in där det behövs. Inga förkunskaper krävs. Du bör vara över 18 år. Gärna körkort, men inget tvång. Vi ser fram emot en rolig dag och kväll tillsammans där vi alla hjälps åt med att skapa en härlig och minnesvärd jazzfestival i hjärtat av Sörmland!

För intresseanmälan och frågor skriv till info.scenkonstsormland@regionsormland.se där du nämner att du är intresserad av att vara volontär på festivalen samt ditt namn och dina kontaktuppgifter. Vi vill gärna ha din intresseanmälan senast den 1 augusti.  

DATUM & PLATS


lör 10 aug 2024, 14:00 - 22:30

Thuleparken, Flen


ÖVRIG INFORMATION

På festivalområdet kommer en matvagn att finnas och självklart finns även Grinda Gårdsglass på plats även i år!

Till hela festivalområdet och alla akter är det fri entré. Det finns även gratis parkering i anslutning till Amazon, vid Parkgatan 3 i Flen. 

ARRANGÖRER

Festivalen arrangeras i samarbete med: Scenkonst Sörmland, Flens kommun, Jazz i Mariefred, Eskilstuna Jazzklubb, Hot House Jazz & Blues och Groove i Gnesta. 

Festivalen stöttas även av Lennart Östbergs Musikfond.

Dela evenemanget i dina kanaler:

Prenumerera på vårat nyhetsbrev

  
logotyp scenkonst sörmland /