Arrangera en visning

Vill du arrangera en eller flera filmvisningar? Inomhus som utomhus, för en liten skara till en stor publik, för barn, unga eller vuxna. Vi på Film i Sörmland hjälper dig gärna. Här kommer några tips på hur du kan göra och komma igång.

Plats
Vet du inte redan plats för din visning, så kika gärna på vår lista över biografer i Sörmland. Utöver dessa finns det platser som passar väl för andra typer av filmvisning. Kanske ett slott, en bygdegård, en innergård, en restaurang, en park, en fritidsgård eller en strand.

Från och med sommaren 2022 kan Film i Sörmland erbjuda teknik för utomhusvisning! För finns det något mer magiskt än att uppleva film tillsammans under bar himmel?

Film i Sörmlands kit består av:
* Projektorn Panasonic på 16000 ansi lumen, WUXGA, Digital link
* Filmduk 630x350 cm (16:9 format)

Samt ljud, tält för att skydda tekniken, kablar, Bluray – spelare och ljusslingor.

Vill ni arrangera en utomshusvisning hjälper vi er självklart att hitta rätt film för sammanhanget!

För att boka ett av dessa kontaktar du info.filmisormland@regionsormland.se. Berätta då om din filmvisnings-idé och vilken tidsperiod du planerar visningen.  

Film
Vet du vilken film du vill visa? I så fall behöver du antingen få visningen godkänd av den som äger rättigheterna till filmen eller av den svenska distributören. Samt komma överens om vilken filmhyra ni betalar för visningen. Upplägget för detta kan variera en hel del beroende på om ni tänker sälja biljetter till visningen eller om den är gratis.

Det finns en rad distributörer i Sverige - här finns en överskådlig lista via Svenska Filminstitutet. De flesta, i alla fall, de mindre och mellanstora svenska distributörerna kan erbjuda en nedladdningsbar filmfil som kan visas via dator till projektor.

Annars kan en köpa licens för visning via DVD eller Blueray hos Swedish Film.  

Ta kontakt med den som äger rättigheterna till den film du vill visa och fråga! Eller hör av dig till oss om du vill ha hjälp med filmförslag.

Bra att tänka på kring en visning:

- Vilken är målgruppen för visningen? Och hur skapar ni en riktigt oförglömlig upplevelse för målgruppen?

- Marknadsföring, hur planerar ni att nå ut med informationen om er visning? Finns det föreningar eller verksamheter som skulle kunna ha intresserad publik och som kan hjälpa er sprida information? Affischer, mailutskick, inlägg i sociala medier, lokala evenemangskalendrar, uppmärksamhet i lokalpress brukar vara värdefulla vägar för att nå ut.

- Lär känna platsen och planera visningen med tydlig info till besökarna, var finns nödutgångar, toaletter, kiosk med mera.

- Gör en enkel riskanalys kring vad som skulle kunna hända så att ni är väl förberedda vid genomförandet.

- Var tydliga arrangörer på plats, så att besökare kan söka upp er vid behov.

Utöver ovan är det bra att tänka på nedan för utomhusvisning:

- Film kräver visst mörker för att upplevas optimalt. Planera därför visningen så att bildkvalitén blir så bra som möjligt. Räkna ut vart och när solen går ner på platsen.

- Placera duken så att den står stadigt, men också så att den står längst ifrån där du planerar att publiken anländer, så att det ser inbjudande ut.

- Inramning är extra viktigt om det är en visning på en annan plats en på en biograf. Häng gärna upp ljusslingor och vimplar.

 

Prenumerera på vårat nyhetsbrev

  
logotyp scenkonst sörmland /