Communitydans

Communitydans är ett sätt att erbjuda icke-dansare ett sätt att uppleva dans och uttrycka sig genom dans. Arbetet kan se olika ut i olika projekt men leds alltid av en danskonstnär som hjälper amatören att skildra eller uttrycka sig konstnärligt.

Vägen och processen är lika viktig som det slutgiltiga målet med projektet. Gemensamma byggstenar i ett communitydansprojekt är:

  •  Målgruppen är alla medborgare – vem som helst
  •  Danskonstnären fungerar som guide eller inspiratör
  •  Deltagarna får möjlighet att göra konstnärliga val
  •  Vägen är lika viktig som målet
  •  Dansen är både ett verktyg och ett konstnärligt uttryck
  •  Man använder en demokratisk metod
  •  Ofta har den lokala platsen en central roll i arbetet
  •  Deltagaren får hjälp att förmedla sin egen berättelse tillsammans med   professionella danskonstnärer.

Under 2021 har Scenkonst Sörmland 2 communitydansprojekt igång. På tunn is, ur nödvändighet som leds av Anna Emilsson & Modet att våga som leds av Kim Gallardo.

På tunn is, ur nödvändighet.

Den oförberedda smärtan som upplevs när en nekar sitt barn. När tröttheten eller känslan av otillräcklighet i en kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning blir absolut i sig själv. En vilja att kunna göra mer som bottnar i kärleken till barnet men också i hur en kanske tror att en bör vara. Där finns en brännpunkt i flera lager, det privata och politiska. 

Under 2022 jobbar Anna Emilsson, dansare och koreograf som lever med Rheumatoid Artrit, med community dansprojektet På tunn is, ur nödvändighet. Projektet innehåller arbete genom workshops samtal och kommer att mynna ut i en föreställning. Förutom att våra och andras personliga berättelser får ta plats har vi även ett avstamp i det intersektionella perspektivet kring funktion inom jämställdhetsdebatten. På scen finns fyra kvinnor inom scenkonsten som alla fått förhålla sig till ovanstående med verktygen kropp, rörelse, text, röst, musik. Med lager av kärlek, ömhet, skuldkänsla, arv och självbevarelsedrift.

Modet att våga.

Detta projekt vänder sig till en grupp med seniorer. Målet är att göra deras röster hörda, stärka dem, ge dom möjlighet att få uttrycka sig genom dansen. Projektet vill låta dansen bli ett sätt att kommunicera och berätta deltagarnas historia. Alla deltagare kommer från olika förutsättningar och bakgrunder men möts genom dansen.

Projektledare är Kim Gallardo. Kim arbetare med dans inom Eskilstuna kulturskola och har också gått utbildningen Dansa för hälsa som är en metod av Anna Duberg där man använder dans som verktyg för att arbeta med psykisk ohälsa.

Dela evenemanget i dina kanaler:

Communitydans

  • Kategori: Dans

Prenumerera på vårat nyhetsbrev

  

Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse på vår webbplats

Läs mer
logotyp scenkonst sörmland /